מה אתם עושים כשאתם מחפשים משחק, תרגיל או הפעלה? האופציה הקלה והמהירה ביותר (שאני ממליצה עליה בהרבה מקרים) היא להשתמש במשחק קיים. להמציא משחק חדש זה תהליך שיכול לקחת זמן ומאמץ (תלוי במשך המשחק ובמורכבות שלו), ולא תמיד יש צורך בכך, במיוחד כשיש המון משחקים קיימים שאפשר לקחת כמו שהם או עם התאמות קלות.
מתי בכל זאת כדאי להמציא משחק חדש?
- כשיש לנו צורך ייחודי ואנחנו לא מוצאים את המשחק המדויק לצורך שלנו
- כשיש לנו זמן ובעיקר חשק להשקיע בפיתוח משחק חדש
- כשמדובר באירוע למידה מיוחד (כנס ארגוני, קורס "יוקרתי", סדנה חדשה וייחודית) ובא לנו להפציץ במשחק מקורי משלנו!
מה זה דורש מאיתנו?
- "לתפור" את המשחק "מקצה לקצה", כולל הגדרת מטרת המשחק, מהלך המשחק וחוקי המשחק ("מה מותר" ו"מה אסור").
- לתכנן ולהפיק את כל העזרים והאביזרים לטובת המשחק (לוח, כרטיסיות, מצגת וכו').
- לחשוב על שם מתאים למשחק ולתכנן קמפיין לשיווק או השקת המשחק.
- להכין את המנחה, לקיים פיילוט ולבצע תיקונים.
5 טעויות בתהליך פיתוח של משחק חדש
אוקי, אז אם אחרי שני הסעיפים הקודמים אתם בעניין – אפשר להתחיל.
לפני המון שנים עשיתי קורס בפיתוח משחקי למידה, ומאז פיתחתי המון משחקים כחלק מקורסים ואירועי למידה, וגם למדתי לא מעט מטעויות שעשיתי "על הדרך".
אז הנה כמה טעויות שכדאי להימנע מהן:
- להחליט על פורמט המשחק לפני שאיפיינו מטרה, קהל ו"גבולות גזרה". הרבה פעמים אנחנו נחליט על משחק לוח, משחק "פיזי" (חברתי), משחק מחשב, חדר בריחה או כל משחק אחר- לפני שהבנו מה המטרה של המשחק, למי הוא מיועד, ומהם "גבולות הגזרה" שלו (מיקום, משך זמן, לו"ז וכו'). כמו בפיתוח של כל יחידת לימוד אחרת, גם כאן חשוב להתחיל באיפיון ורק אז לגזור ממנו את סוג המשחק המתאים.
- לא לעשות פיילוט. כשאנחנו לא בוחנים את המשחק, אנחנו לא יודעים אם הוא עובד ומה צריך לשנות, ועלולים "ליפול על הפרצוף" ברגע האמת. כדאי לעשות פיילוט על "מדגם מייצג" של קהל היעד ולקבל משוב, במיוחד על השגת המטרות של המשחק. ורצוי לחזור על זה יותר מפעם אחת (מה שמזכיר קצת את מודל SAM שאפשר לקרוא עליו כאן).
- לבזבז זמן ארוך מדיי על אבטיפוס של המשחק. האבטיפוס הוא המשחק הבסיסי שאיתו נבצע את הפיילוט. כשאנחנו משקיעים באבטיפוס יותר מדי זמן ומאמץ, אנחנו נוטים "להתאהב" בו, ואז קשה לשנות. כדאי להסתפק לטובת הפיילוט באבטיפוס מינימלי. למשל, מצגת של חידון עם תוכן השאלות והתשובות, אבל ללא השקעה בעיצוב.
- לא לכתוב הנחיות למנחה המשחק. אלמנט ההנחייה של המשחק לא פחות חשוב מפיתוח המשחק עצמו. איך להציג את מהלך המשחק? מתי לעצור את המשחק? מתי להמשיך לסבבים נוספים? איך לנהל את העיבוד או את הדיון אחרי המשחק? חשוב לכלול הנחיות למנחה כחלק מהגדרת המשחק.
- לא ליהנות! לפעמים אנחנו נדרשים לפתח משחק בתוך העומס של העבודה והשגרה, ואז זה הופך ל"עוד מטלה". והאנרגיות האלה זולגות למשחק שלכם. כדי שתיהנו מהתהליך, כדאי לדאוג ל"סטינג" המתאים: לפנות זמן במיוחד לטובת העניין, לשבת במקום אחר ולא שגרתי (בחצר, בקפטריה, בבית קפה), ולהכניס את האנרגיות ואת הקריאייטיב שלכם לתוך המשחק.
מוכנים?
יאללה, לכו תכניסו FUN עם משחק מקורי משלכם!
איך תכל'ס מפתחים משחק חדש?
"מודל 4X4" הוא מודל ייחודי שפיתחתי לפיתוח משחקי למידה.
המודל שפיתחתי כולל 4 שלבים פשוטים ואינטואיטיביים, שאפשר ליישם לכל מטרה ולכל סוג של משחק.
במדריך הקצר תמצאו פורמט שימושי לתכנון משחק חדש, כולל הסברים ודוגמאות לכל אחד מהשלבים.
הורידו עכשיו את המדריך לשימוש מיידי וללא הגבלת זמן (המדריך במחיר סמלי לרגל השקה)