מספרים שמיכלאנג'לו כתב על אחת הסקיצות שלו את הביטוי: "Ancora Imparo" ("אני עדיין לומד"). הוא היה אז בן 87.
אז וואלה, אם מיכלאנג'לו הגדול לא הרשה לעצמו להפסיק ללמוד, מי אנחנו שנפסיק? בשנים האחרונות גיליתי שאפשר ללמוד המון בלי לזוז מהכסא (למרות שגם את זה צריך לעשות מדי פעם…), ושקריאת בלוגים זו דרך כייפית וקלה להתמקצע ולא פחות חשוב – להישאר בעניינים.
כשהבנתי שאני רוצה להתחיל לכתוב בלוג, ידעתי שאחד הפוסטים הראשונים שלי יהיה מחווה לבלוגים שאני אוהבת במיוחד. אז החלטתי לחלוק אתכם את הרשימה שלי, שהיא רשימת חובה בעיניי לכל מי שעוסק או מתעניין בתחום הלמידה.
חלק מהבלוגים ברשימה פחות ידועים (אבל לגמרי שווים ביקור). אחרים אולי כבר מוכרים לחלקכם (ואם לא – איך לא?), אבל אני מודה שאני "חורשת" עליהם לא מעט ועדיין מגלה בהם רעיונות וכלים חדשים שלא הכרתי.
יש לכם כמה דקות פנויות פה ושם, אני ממליצה בחום לקחת לעצמכם קפה, להרים רגליים למעלה ולצלול…
1. כלים קטנים גדולים – הבלוג הידוע והמצוין של אפרת מעטוף, אחד הבודדים בתחום הלמידה בארץ שעדיין ממשיך ומתעדכן גם בימים אלה (גו, אפרת!). הבלוג כולל מאגר עצום של כלים דיגיטליים לשימוש בתהליכי למידה, למשל המלצה על כלי ליצירת מציאות מדומה ומודלים בתלת מימד (3D).
2. קידוח הדרכה – הבלוג המפורסם של תמר פוקס, שבו היא משתפת לא רק בכלים שימושיים, אלא גם בטרנדים ובמודלים של למידה, כמו מיקרו למידה, מודל קריקפטריק או מודל 70:20:10.
3. שבבי הדרכה – בלוג וותיק של ינאי זגורי. את ינאי אני זוכרת עוד מכנס הדרכה לפני הרבה שנים, שבו הציג את המצגת שלו באמצעות פרזי, כשאף אחד עדיין לא שמע על הכלי. הבלוג שלו כולל המלצות והסברים על כלים טכנולוגיים והפניות לאתרים מקצועיים.
4. הקישור של יום ראשון – מדובר בניוזלטר שבועי מבית היוצר של חברת מתודיקה, שכולל מאמרים מקצועיים וסקירות של מחקרים חדשים בתחום. למשל, תציצו במאמר הזה, שמסכם את התוצאות המעניינות של סקר בתחום פיתוח למידה. בסקר הזה השתתפו 200 מפתחי למידה (גם אני…). למי שעדיין לא רשום לניוזלטר הזה – חובה חובה חובה.
5. הגיע זמן חינוך – גם במקרה הזה מדובר בניוזלטר מצוין, "חי ונושם", של אנשי חינוך שמשתפים במחשבות, בשיטות ובכלים. אמנם הוא מיועד במקור לאנשי חינוך והוראה, אבל חלק גדול מהתכנים שבו רלוונטיים גם לעולם הארגוני. חוץ מזה, תחשבו על זה שהתלמידים של היום ייכנסו "בעוד שנייה" לעולם העבודה, אז שווה להכיר אותם ולהבין איך הם חושבים ולומדים, למשל על ידי הפוסט מעורר המחשבה הזה.
6. habitualvision – בלוג של ניר גולן, איש חינוך ומומחה בתחום הלמידה והמנהיגות (גילוי נאות, זכיתי להכיר את ניר ולעבוד איתו לפני הרבה שנים, תסמכו עליי, הבן אדם תותח-על וכדאי לכם לקרוא את מה שהוא כותב). הפוסטים שלו אינטליגנטיים, רובם מצריכים יותר מ-2-3 דקות קריאה (אז תפנו קצת יותר זמן), ואפשר למצוא בהם בין היתר מודלים שניר מפתח. תראו למשל את הפוסט המרתק הזה, על מודל למידה שרלוונטי מאוד לתקופתנו.
7. אחרון חביב שנדחף ברגע האחרון… הבלוג של Cathy Moore.
בניגוד לעברית, באנגלית אפשר למצוא המון בלוגים מעולים על למידה, ואם להתחיל באחד- תתחילו מהבלוג הזה. הוא כתוב בגובה העיניים, ויש בו גישה מרעננת לעולם של פיתוח הדרכה ולמידה בכלל. שימו לב, למשל, לפוסט הזה, שמנסה להגדיר מחדש את תפקידו של מפתח ההדרכה.
מכירים בלוג מרתק, מחדש, ממכר? שתפו כדי שגם אנחנו נהנה 🙂