בפוסט הקודם שיתפתי אתכם איך אני כותבת תסריט לסרטון וידאו, במיוחד כזה שמצולם מהנייד. הפעם נדבר על הצילומים עצמם, ובשביל זה הבאתי תגבורת. עדי גולן היא בימאית ובעלת חברה להפקות וידאו עסקיות עם 20 שנות ניסיון בתחום הקולנוע בארץ ובהוליווד. איזה כיף שהיא הסכימה לשתף אותנו בנדיבות בכל הטיפים מהניסיון שלה!
רגע, רלוונטי בכלל לצלם עכשיו וידאו? (בכל זאת, קורונה וזה)
ברווור! נכון שקצת מאתגר בימינו לצלם וידאו עם כמה שחקנים, א-ב-ל, אפשר לצלם במסגרת המגבלות – שמירה על מרחק 2 מטר וכו'. אם ה"קומדי סטור" ו"זהו זה" יכולים, גם אנחנו.
ואתם יכולים לצלם רק את עצמכם (אפשר לבקש גם ממומחה התוכן לצלם סרטון).
תחשבו על נושא שרלוונטי בימים אלו וייתן ערך לעובדים ולמנהלים בארגון, ולכו על זה.
העובדים יעריכו את תשומת הלב.
אז יאללה עדי, השרביט שלך.
איך נערכים ליום הצילומים
לוגיסטיקות
- פנו את כל היום לטובת הצילומים. דברים מתארכים, זזים, וגם, תאמינו לי- אתם לא רוצים לערוך פגישת עבודה עייפים אחרי יום צילום.
- חשוב שלא לקבוע צילומים אחרי שהיה לשחקן יום עמוס שבו הוא דיבר הרבה (למשל אחרי הרצאה או סדנה שהעביר), כדי שלא ייתקע עם קול גמור.
- חשוב שנדע איפה אנחנו מצלמים ומה קורה שם מסביב. למשל, אם יש גן ילדים או בית ספר צמוד (ומרעיש), כדאי לדעת מראש כדי לתכנן את השעות שלנו בהתאם.
- כנ"ל לגבי אור. אם אין לנו פנסים ואנחנו תלויים באור הטבעי שיש במקום, כדאי שנדע מתי יש אור שיעבוד עבורנו. למשל, צילמנו במשרדים עם קיר זכוכית ענק שפונה לים. התאמנו את השעות כך שהשמש לא תפריע לנו בשקיעה.
- כדאי להכין רשימה של כל מה שנרצה לצלם. כך נוכל לוודא שיש לנו את כל מה שאנחנו צריכים, ונמנע התבאסות רבתית כשנגיע לעריכה ונגלה שחסר לנו שוט כלשהו.
הטלפון הנייד וציוד הצילום
- באיזה טלפון לצלם? אם אפשר לבחור, עדיף לצלם בנייד עם מצלמה איכותית.
- חשוב לרוקן את הנייד מכל התמונות, הסרטונים והוואטסאפים ששלחו לנו, כדי לפנות כמה שיותר מקום בשביל הצילום. וידאו תופס המון מקום, וזה ממש מבאס להתחיל להתעסק בזה באמצע יום צילום.
- חשוב גם להטעין את כל מה שצריך- טלפון, טאבלט לטלפרומפטר, בטריה של התאורה, ומה שזה לא יהיה. לוודא שהכל יהיה טעון, ולדאוג שהמטענים הדרושים איתנו על הסט.
- אם נצלם בטלפון, חשוב לבדוק את ההגדרות של המצלמה, לוודא שהיא על איכות מספיק טובה עבורנו. אם זה FHD או 4K. אישית אני לא ממש מצלמת על 4K בטלפון כי המקום יתחסל לי בשניה וגם ככה רוב המסכים של כולנו עדיין לא תומכים באיכות הזו, אז אני מצלמת על FHD.
השחקן (המצולם)
אם אתם השחקנים הראשיים, מעולה- פשוט תעברו על רשימת ההמלצות שלמטה. ואם אתם נעזרים בשחקנים מהארגון (מנהלים, עובדים)- שווה לקיים איתם שיחת הכנה לפחות כמה ימים לפני הצילומים, ולהתייחס לדברים הבאים:
- רצוי שגם השחקנים יפנו את כל היום לטובת הצילומים, כדי שיהיו רגועים ביום הצילומים.
- תרגול התוכן מראש עוזר להתאמן על טונציה מתאימה, על שבירת משפטים במיקומים מתאימים, על הוספת שתיקות (חשוב מאוד), על מימיקות פנים ועוד. כדאי להתאמן קצת על הדברים לפני, ולא- להקריא אותם בלב לא נחשב, צריך לשמוע בקול.
- מה ללבוש? אם אנחנו מצלמים כמה תכנים או סצינות באותו היום (מומלץ), אני ממליצה להחליף בגד כל סצינה אחת או שתיים גג, כדי ליצור גיוון. אז כדאי להביא ליום הצילומים כמה בגדים שונים להחלפה, וגם אם זה רק ז'קט או חולצה זה סבבה לגמרי.
- לישון טוב ערב קודם. אנחנו לא רוצים סימני עייפות מתחת לעיניים ורוצים להיות מרוכזים וחדים, לכן כדאי מאוד לישון טוב יום לפני. כיאה לסלב עסקי, אנחנו צריכים את שינת היופי שלנו 🙂
יום הצילומים הגיע: מה חשוב לעשות שנייה לפני שמצלמים?
- מיקום: עדיף להימנע מלצלם במקום רועש או ליד מכשיר חשמלי. זה יוצר רעשים מעצבנים בסאונד שיתגלו בעריכה. נכבה מזגן, ובמידת האפשר ננתק מקרר ומוצרים חשמליים אחרים שפולטים רעש או חשמל ו"מלכלכים" את הסאונד.
- תאורה: נקפיד שלא יהיה אור חזק מעלינו, כי זה יוצר צלליות מאוד לא מחמיאות מתחת לעיניים ומסביב לאף. עדיף שהאור יגיע ממול או מהצד (הכי אידיאלי), ועדיף שיהיה יותר ממקור אור אחד.
- רצוי מאוד מאוד שלא נחזיק את הטלפון ביד, אלא נעמיד אותו על משהו. גם אם אין לנו חצובה, אפשר לשים בתוך כוס שתיה שעשינו בה חריץ, או להשתמש ב"גימבל" (מייצב לנייד). כי לא משנה כמה נחשוב שאנחנו יציבים, כל נשימה גורמת לנו לזוז, להזיז את היד ולהזיז את הטלפון.
- נכון שהכי קל להצטלם בסלפי מוד, אבל ברוב הטלפונים המצלמה של הסלפי פחות טובה, אז כדאי לוותר על זה ולהצטלם עם המצלמה הקדמית.
- אם בכל זאת הלכנו על צילום בסלפי, חשוב ממש לזכור לא להתפתות להסתכל על עצמינו אלא לעינית הקטנה של המצלמה. אחרת הצופים ירגישו שאנחנו לא איתם כי אנחנו מסתכלים על עצמנו במקום אליהם.
- חשוב לשים לב לזווית הצילום, שלא תהיה נמוכה או גבוהה מהראש שלנו. זה פחות מחמיא וגם יוצר תחושות שלא בהכרח נרצה בקרב הצופים – למשל, אם נצטלם כשהמכשיר המצלם נמוך מאיתנו, זה גורם לנו לדבר כלפי מטה וזה יוצר תחושת התנשאות לא נעימה לצופה.
- שימו לב מה רואים בפריים: כדי ליצור פריים מעניין, נעדיף לצלם את השחקן על רקע של ספריית ספרים, משרד- כל רקע שהוא לא קיר לבן צמוד. לשלב משהו חי (עציץ או פרחים) תמיד משדרג, אנחנו אוהבים לראות משהו ירוק מול העיניים.
- המיקרופון: אם אנחנו משתמשים במיקרופון דש שנמצא על הבגד, עדיף להסתיר את החוט שלו ולהשחיל מתחת לבגד. עוד לגבי מיקרופון – חשוב מאוד שלא יגע בו משהו, אז חשוב שנשים לב לבגד (ז'קט), לשרשרת שנוגעת, לשיער שנוגע וכו'.
ו... אקשן!
- למי שמוזר לו לדבר לטלפון ולא לבן אדם, אפשר לבקש ממישהו לעמוד ממול ולדבר אליו. אם אין אפשרות כזו, אפשר לדמיין שמישהו עומד שם או להדביק תמונה של מישהו שאנחנו אוהבים מעל המצלמה.
- אנרגיה! אנחנו נמשכים לאנרגיה, כריזמה. אז אמנם לא צריך להיראות על ספידים אבל כן חשוב לשמור על אנרגיה כשמצטלמים. לחייך מדי פעם ולשמור על חיוביות. אנחנו לא רוצים לראות מישהו רדום או זועף מול העיניים.
- בהמשך לאנרגיה, חשוב גם לשים לב לשפת הגוף ומה שהיא משדרת. עמידה זקופה, ישרה ולא גוף נוטה לצד, גם לא ראש נוטה לצד (לנשים יש נטייה לעשות את זה), ולהיות מודעים ללתנועות הידיים.
- אחרי שלחצנו על רקורד, עדיף לספור בלב עד 3 ואז להתחיל לדבר. לפעמים לוקח למצלמה כמה שניות להתחיל לצלם ואנחנו לא רוצים שהמילה הראשונה תתפספס. אז כדאי להשאיר "זנב". גם בסוף- להמשיך להסתכל 2-3 שניות אחרי שסיימנו להגיד את מה שרצינו, לצורכי עריכה.
- לשמור על צילום רציף. גם אם השחקן התבלבל או אמר אמממ- פשוט נמשיך לרוץ ולא נחתוך אחרי כל דבר קטן. זה יתיש ויתסכל אותנו מהר מאוד, ועדיף לזרום כי בשביל זה יש עריכה. מה שכן, אם עצרנו אחרי כל מילה, אז וואלה, נצטרך בכל זאת לצלם שוב. דבר נוסף בנושא הזה – אם אנחנו נתקעים על משהו ומצלמים עוד טייק ועוד טייק – עדיף לדלג ולעבור הלאה ולחזור לזה בהמשך. רוב הסיכויים שזה ישתחרר בהמשך.
- ממליצה בחום אחרי השוט הראשון להעביר למחשב ולבדוק את זה על מסך קצת יותר גדול מהטלפון, כדי לוודא שזה בסדר. מיותר לעצור אחרי כל שוט, זה מייגע. אחרי הבדיקה הראשונית זה מספיק, אלא אם צילמנו משהו מסובך מבחינת תנועת מצלמה ואנחנו רוצים לוודא שזה בסדר.
- להקפיד שהשחקן ישתה מים לאורך היום כדי לשמור על אנרגיה ולשמור על הקול שלו.
- כדאי שתהיה לנו ערכת פודרה, ואם אין פודרה- גם נייר סופג יכול לעשות את העבודה.
- והכי חשוב! לא לשכוח ליהנות 🙂
תודה עדי!
עכשיו אתם יודעים כל מה שחשוב לדעת על צילום סרטוני וידאו, ובמיוחד צילום מהנייד. אם אתם רוצים עוד טיפים מעולים כאלה לצילום וידאו, אני ממש ממליצה לכם להיכנס לקהילת "ת'כלס וידאו" בפייסבוק ולערוץ היוטיוב "תכלס וידאו עם עדי גולן".