הרשתות החברתיות "מתפוצצות" מרוב תוכן. בלוגרים, יוטיוברים, מובילי דעת קהל, סלבס, "סתם" אנשים- כולם מייצרים תוכן כל הזמן. תחזיות ומחקרי מגמות מראים שגם עולם הלמידה הולך לכיוון הזה.
ג'וש ברסין כתב על "שוק יוצרי התוכן" (Creator Market) במאמר שהתפרסם לאחרונה (כדאי להוריד ולקרוא גם את הדו"ח המלא שלו). ברסין אומר שכבר היום 70% מהתוכן הוא תוכן ספציפי שמפותח באופן פנימי בארגונים (ולא "מוצרי מדף"), ושהמגמה הזאת תלך ותתעצם.
לפי דו"ח מגמות הלמידה בארגונים של LIMI, המגמה היא לצאת מהעולמות הטקטיים אל העולמות האסטרטגיים, לבנות תשתיות של למידה ותוכן, וכחלק מהתהליך- לעודד יצירת תוכן ע"י העובדים עצמם.
ועדיין, חשוב לזכור שהעובדים באים לארגון קודם-כל כדי… לעבוד! והעומס במקומות עבודה רק הולך וגובר. לנו כמי שאמונים על תחום הלמידה יש תפקיד חשוב בסיוע לעובדים ועידוד יצירת התוכן.
איך נעזור לעובדים לייצר תכני למידה ב(כמעט) אפס מאמץ?
התשובה שלי היא: נעשה להם חיים קלים כמה שאפשר! ניתן להם את כל מה שהם צריכים כדי שיוכלו להתרכז רק ביצירת התוכן ולא לשבור ת'ראש ולשרוף אנרגיות וזמן עבודה יקר על כל ה"מסביב".
ובתכל'ס – ננגיש להם תכנים קיימים, ניצור עבורם טמפלייטים (תבניות), נמליץ על פורמטים וכלים ליצירת תוכן, ובהתאם לצורך נציע רעיונות ויעוץ.
תכנים קיימים
כגופי למידה, אחת החוזקות שלנו היא ריבוי התכנים שקיימים אצלנו ושאפשר להשתמש בהם – מצגות בקורסים, לומדות, סרטוני הדרכה ועוד. לפני שמבקשים מעובדים לייצר תוכן חדש, כדאי לבדוק מה כבר קיים- ולהנגיש לעובדים.
לפעמים יהיה מספיק לקחת תוצר קיים ורק לבצע בו התאמות בתוכן או בשיטת ההעברה (או גם וגם), ולהפוך אותו לתוכן קצר וקליל.
למשל, לקחת מאמר מקצועי ארוך ולהקליט פודקאסט קצר של כמה דקות עם עיקרי הדברים ותובנות אישיות, או לקחת לומדה על נוהל עבודה וליצור ממנה עזר-עבודה קצר עם כללי "עשה ואל תעשה".
טמפלייטים
איזה פורמטים הכי "פופולאריים" אצלכם? מצגות? מאמרים? סרטוני אנימציה? חידונים? משחקים?
צרו להם טמפלייטים שעובדים יוכלו להשתמש בהם ורק לצקת לתוכם את התוכן.
זה לא רק חיסכון זמן משמעותי עבור העובדים, אלא גם דרך עבורכם לייצר סטנדרט פיתוח שתוכלו לחיות איתו בשלום. למשל, ככה תוכלו להבטיח (או לפחות להגדיל את הסיכוי..) שבכל המצגות שהעובדים יבנו יהיו פתיחה, גוף וסיכום, ושלכל התוצרים תהייה שפה עיצובית אחידה (במקום שכל תוצר ייראה לגמרי שונה).
פורמטים (סוגי תוצרים)
נכון, וידאו הוא (עדיין) הפורמט הכי פופולארי, אבל לא כולם אוהבים את הרעיון של לעמוד מול מצלמה. אז אפשר לקריין רק את הקול שלהם (ולשלב בסרטון אנימציה או סרטון סמן), ואפשר גם ללכת על פורמטים אחרים כמו מייל מעוצב, מאמר, פודקאסט, אינפוגרפיקה, חידון, פוסט ברשת החברתית הארגונית – או כל פורמט אחר שהעובד מתחבר אליו ושהוא ראלי מבחינתו (כלומר לא מצריך יותר מדי זמן ומאמץ).
ברגע שאנחנו לא סוגרים את העובדים לאופציה אחת, אלא פותחים בפניהם מגוון אפשרויות ונותנים להם את חופש הבחירה– אנחנו מקלים עליהם ליצור את התוכן.
כולם רוצים כלים פשוטים
ועכשיו מה שנשאר זה להנגיש לעובדים פלטפורמות וכלים פשוטים, אינטואיטיביים ומהירים ליצירת התכנים. מעבר למערכות להעברת תוכן או הדרכות בשידור חי (כמו "זום"), במערכות ניהול למידה יש בדר"כ כלים מובנים ליצירת תוכן דיגיטלי- כמו יחידות לימוד, חידונים וכו'.
מעבר לזה יש המון כלים, חלקם בתשלום וחלקם חינמיים. באתר לרנטק יש מאגר כלים שמאורגן לפי מטרות.
הטיפ שלי הוא לא להציף את העובדים במיליון כלים אלא להנגיש להם רשימה קצרה של כלים – כלי אחד או שניים לכל מטרה, בהתאם לצרכים ולכלים שזמינים בארגון שלכם.
לדוגמה, ככה יכולה להיראות הרשימה שלכם:
- תכנון יחידת לימוד, כתיבת טקסטים/תסריטים/שאלות – ChatGPT, Bard
- העברת הדרכות, וובינרים מוקלטים: זום/TEAMS
- פיתוח יח"ל דיגיטליות – Tome ,GENIALY , Nolej
- תמונות – Adobe Firefly
- הקלטת מסכים (סרטוני סמן) – LOOM או POWER POINT
- יצירת סרטוני אנימציה – POWTOON או Vyond
- עיצוב מיילים, מאמרים, אינפוגרפיקות ועוד: CANVA או POWER POINT
צרו לעובדים את הרשימה שלכם, ובמידת הצורך תלמדו אותם איך להשתמש בכלים האלה בצורה חכמה ויעילה.
"אתם לא לבד"
המגמה, כאמור, היא לאפשר לעובדים ליצור תכנים בצורה כמה שיותר עצמאית (בטח אם מדובר בתכנים קצרים וקלילים כמו מאמר, פוסט וכו'), כשהתפקיד שלנו כאנשי למידה במקרה הזה הוא יעוץ וליווי.
תנו לעובדים רעיונות, טיפים וכיוונים מתוך הניסיון שלכם.
הנחו אותם מתודולוגית (חד פעמית או בצורה מתמשכת- תלוי בתוכן) כדי שהתוצר הסופי יהיה אפקטיבי.
תחשפו אותם לתכנים טובים שכבר פותחו בארגון (גם בנושאים אחרים), כדי שיוכלו לקבל השראה ורעיונות נוספים.
למדו אותם להדריך ולהעביר מסר, לבנות מצגות, לכתוב כתיבה אפקטיבית, תמציתית ושיווקית כדי שהתוכן שלהם יהיה "ויראלי".
והכי חשוב, תציעו עזרה כדי שהם ירגישו שהם לא לבד ושיש עם מי להתייעץ.
ואיך אתם עוזרים לעובדים אצלכם לייצר CLASS באפס מאמץ? 🙂