מה זה מערך שיעור? למה בכלל צריך אותו? (אולי בכלל אפשר לוותר עליו?)
מה חשוב לדעת כשכותבים אותו?
כל התשובות לכל השאלות.
למה הכוונה ב"מערך שיעור"?
בקצרה – מדובר בפירוט של כל מה שחשוב שהמדריך יידע כדי שיוכל להעביר את השיעור בצורה אפקטיבית, ובעיקר מהלך השיעור מתחילתו ועד סופו.
את מערך השיעור אנחנו כותבים אחרי שפיצחנו את השיעור, תיכננו אותו ואנחנו יודעים אילו תכנים יועברו בו ואיך.
אם אתם רוצים להבין איך מתכננים שיעור, אני ממליצה לכם לשמוע את הפרק המצוין הזה בפודקאסט "פיצוחים".
בשביל מה זה טוב?
- לתמוך במטרות השיעור: השאיפה שלנו כאנשי למידה היא שהשיעור ישיג את המטרות שלו. את המטרות אנחנו משיגים בעזרת כל מה שתיכננו לאותו שיעור- ההתנסויות המעשיות, התכנים המקצועיים, העזרים וכו'. ככל ששנפרט עבור המדריך את מהלך השיעור בצורה מדויקת יותר, כך הוא יוכל להיערך בצורה טובה יותר לשיעור, והסיכוי להשיג את המטרות גבוה יותר.
- לייצר סטנדרט להעברת השיעור: כשמדובר בצוות של מדריכים, מערך שיעור עוזר לייצר סטנדרט אחיד, ככה שכל המדריכים יעבירו את השיעור באופן דומה (לא זהה, כי בכל זאת לכל מדריך יש את הסגנון וההעדפות שלו, וזה בסדר).
- לשפר ולדייק את השיעור: כשמהלך השיעור פרוש לנו "מול העיניים", אנחנו יכולים לדון עליו עם המדריך או עם גורמים אחרים בארגון, ולעשות בו שינויים כך שיהיה אפקטיבי יותר.
- לשמר ידע: על שימור ידע כתבתי בעבר פוסט שלם. לפעמים אני רואה בארגונים, שמדריכים מנוסים מעבירים הדרכות בתחום המומחיות שלהם, אבל מהלך השיעור לא מתועד בשום מקום. מערך שיעור ישמר ויתעד את הידע והניסיון שהמדריך צבר בהדרכות כדי שלא ילך לאיבוד וכדי שיוכל לשמש גם מדריכים אחרים.
איפה כותבים?
מערך שיעור בדרך כותבים במסמך WORD ייעודי, אבל לפעמים עדיף לכתוב ישירות בתוך מצגת ההדרכה (מתחת לשקפים, בחלק של "הערות למנחה").
כדאי לבדוק עם המדריך שידריך את השיעור (במקרה שזה לא אתם) מה יהיה לו נוח יותר. אבל עקרונית, הכלל הוא כזה:
- אם השיעור מועבר ללא מצגת או עם מצגת "רזה" יחסית (כמו למשל בסדנה), יהיה מתאים יותר לכתוב את המערך במסמך WORD.
- אם מדובר בשיעור שרובו מועבר באמצעות מצגת (כמו שיעור מקצועי), בדרך כלל למדריך יהיה נוח יותר לקרוא את ההנחיות במצגת מאשר "לקפוץ" בין המצגת למערך השיעור.
איך נראה מערך שיעור?
כל אחד כותב מערך שיעור בצורה קצת אחרת, אבל בדרך כלל מערך יכלול את המידע הבא:
בעמוד הראשון:
כותרת – מערך שיעור טוב מתחיל בכותרת ברורה, שכוללת את נושא הקורס או ההכשרה ואת נושא השיעור הספציפי שהמערך הזה מפרט. למשל:
"הדרכת בניית מצגת – שיעור ראשון: תכנון המצגת".
מייד אחרי הכותרת:
- מטרות השיעור – מטרת העל ומטרות הביניים כפי שהגדרנו בשלב התכנון (פיצוח).
- משך זמן כולל – לכל השיעור, כולל הפסקות.
- מבנה השיעור – זה סוג של "אמ;לק" למהלך השיעור, שעושה סדר למדריך. בחלק הזה נפרט בטבלה קצרה את נושאי השיעור המרכזיים (או המודולות המרכזיות), ועבור כל נושא- את המתודות המרכזיות שבעזרתן הוא מועבר (למשל: סימולציות, ניתוח שיחות, עבודה בקבוצות וכו'), משך הזמן המשוער והעזרים הנדרשים, למשל: דפים וכלי כתיבה, חוברת מודפסת למשתתף, עזרים להפעלות כמו כרטיסיות לסימולציה וכו'.
אם מדובר בעזרים שצריך להדפיס, חשוב לציין את הכמות הנדרשת ואם צריך להקפיד על הדפסה מסוימת.
למשל:
"כרטיסיות לעבודה בקבוצות- הדפסה 5X עותקים, צבעוני, גודל A3." - דגשים כלליים למדריך – פה נציין הנחיות מתודולוגיות או "לוגיסטיות". למשל, דגשים עקרוניים להעברה של השיעור, או פעולות שהמדריך אמור לעשות לפני או אחרי השיעור (אם יש):
לפני השיעור- "לשלוח למשתתפים במייל סרטון הדרכה וחידון"
אחרי השיעור- "למחוק נתונים שהמשתתפים הקלידו במערכת במסגרת התרגול."
בעמוד השני ואילך: מהלך השיעור.
זה החלק המרכזי של המערך, שבו נפרט את רצף השיעור המלא, רצוי בטבלה עם 3 עמודות:
- נושא – נושא או שלב בשיעור
- הנחיות – פירוט ההנחיות והדגשים למדריך
- זמן – משך הזמן המשוער לנושא זה
מה כותבים בהנחיות למדריך ועד כמה לפרט?
מערך שיעור מתבסס על האיפיון שעשינו לשיעור בשלב התכנון, ומפרט אותו כך שלמדריך יהיה ברור מה לעשות בכל שלב.
חשוב לכם שהוא ישאל את המשתתפים שאלה מסוימת בשלב מסוים בשיעור? שידגיש מסר מסוים? שינהל את המשחק בצורה מסוימת? תכתבו את זה, ובצורה מדויקת וברורה כמה שניתן, אבל תמציתית (בלי לאכול ת'ראש).
מתי כדאי לפרט ברזולוציה גבוהה יותר? כשמדובר במדריך חדש ולא מאוד מנוסה, במדריך שמעביר את ההדרכה בפעם הראשונה או בהדרכה חדשה לגמרי.
האם לפרט במערך גם מידע מקצועי?
באופן עקרוני, מערך שיעור הוא לא המקום לפרט תוכן מקצועי, כי ההנחה היא שהמדריך אמור לשלוט בעולם התוכן של השיעור. כתיבה של מידע מקצועי "תנפח" את המסמך, ותסיט את תשומת הלב.
אם המדריך לא מספיק בקיא בעולם התוכן ועדיין נדרש להעביר את השיעור, אפשר לשמור חומרים מקצועיים בקובץ נפרד או בתיקייה ייעודית (וכמובן כדאי שאותו מדריך יעבור הכשרה בעולם התוכן לפני השיעור).
איך מנסחים ועורכים את המערך?
- קודם כל- בשפה ברורה ובגובה העיניים. אנחנו לא כותבים מסמך משפטי, ואין צורך במילים גבוהות או בניסוחים מורכבים. כתבו (כמעט) כמו שאתם מדברים.
- אופן הניסוח הוא בעיקר עניין של הרגל והעדפה אישית. אני רגילה לכתוב בפנייה ישירה אל המדריך או המדריכה.
לדוגמא:
"חלקי את המשתתפים לזוגות, מסרי לכל זוג עותק מהטבלה ובקשי מהם למלא אותה יחד."
אבל אפשר גם לנסח ככה:
"לחלק את המשתתפים, למסור לכל זוג עותק מהטבלה ולבקש מהם למלא אותה יחד." - כדאי לשים לב לא רק לניסוח, אלא גם לארגון הויזואלי של המסמך (חלוקה לפסקאות, שימוש בסעיפים, כותרות ברורות וכו') כדי שלמדריך יהיה קל לקרוא ולהבין.
אני ממליצה לכם להיכנס לפוסט הזה. ריכזתי בו את כל הטעויות השכיחות שמקשות על הקריאה וההבנה של מסמכים, וגם איך לתקן אותן.
כתבנו מערך. מה עכשיו?
זה שכתבנו מערך שיעור, ושמומחה התוכן עבר עליו ואישר אותו – עדיין לא אומר שהמדריך יקרא אותו או יבין אותו (או ישתמש בו…). פה חשובה התקשורת עם המדריך.
- גם אם המדריך היה שותף לתהליך הפיתוח ובעיקר אם לא- וודאו שהוא עבר על המערך וש"רוח השיעור" ברורה לו- חלוקת השיעור, הרצף (FLOW) של הנושאים, המתודות, הזמנים. ענו על שאלות במידת הצורך. זכרו שהוא אמור להעביר את השיעור בפועל- ולכן חשוב שיהיה רתום ומחובר למערך.
- אם מדובר במדריך פחות מנוסה, שלא מיומן בעבודה עם מערכי שיעור, שווה להנחות אותו בצורה "צמודה" יותר.
- אחרי שהשיעור מועבר בפעם הראשונה (וגם בפעמים הבאות), חשוב לבדוק עם המדריך איך היה, האם היו חלקים שעברו פחות טוב ולמה, האם עלו בשיעור נקודות שכדאי להוסיף למערך. למשל, אם המשתתפים העלו דוגמאות מעניינות, אפשר להוסיף אותן למערך במקום המתאים. זכרו שהעבודה לא הסתיימה ברגע ש"שחררתם" את המערך לאוויר העולם, וחשוב להמשיך ולעדכן אותו באופן שוטף.
הפוסט הזה עזר לכם?
יש לכם המלצות משלכם?
אשמח לשמוע!
המון תודה.
זה עוזר לי מאוד.
כיף לשמוע 🙂