כאן נרשמים לניוזלטר של הבלוג "זיקוקי למידה"!

הצטרפו לניוזלטר וקבלו תוכן פרקטי על למידה ושיווק הלמידה בארגון.

הצטרפו לקבוצת הווטסאפ "משווקים למידה"

תכנים קצרצרים ופרקטיים שיעזרו לכם לשווק ולקדם את הלמידה גם בתקופה הזו, וגם עדכונים על הדרכות ללא תשלום והטבות מעת לעת.

רוצים פגישה איתי במתנה?
אני מלווה אנשי וצוותי למידה בארגונים לבניית תהליכי למידה אפקטיביים ועדכניים באמצעות תוכניות יעוץ, ליווי והכשרה. 
אשמח להיפגש לחצי שעה מרוכזת באונליין כדי לברר ביחד לאן תרצו להגיע ואיך אוכל לעזור לכם להגיע לשם.
כתבו לי כאן, מבטיחה לחזור בהקדם. 

מיישרים את עקומת השכחה – המלצות מהספר "MAKE IT STICK"

זמן קריאה: 2 דקות

העברתם הדרכה לעובדים, הם חוזרים למקום העבודה ו…מה עכשיו? אם אתם זוכרים את עקומת השכחה (כפיים למשחק המילים), אז אתם יודעים שדי מהר העובדים ישכחו את רוב מה שלמדו. תסכימו איתי שלהעביר להם הכשרות חוזרות שוב ושוב זה לא עסק. אבל אל ייאוש, יש מה לעשות בעניין. הנה כמה המלצות שיעזרו לכם לייצר למידה מעמיקה ומתמשכת יותר, וליישר את עקומת השכחה אחת ולתמיד!

כמה מילים על הספר "Make it Stick":

ההמלצות שתראו כאן מבוססות על הספר ​הזה, שהוא בעיניי ספר חובה לכל מי שעוסק בלמידה. הוא עונה על שני פרמטרים חשובים: הוא מאוד פרקטי, ברמה שאפשר ליישם מייד את הפרקטיקות שהוא מציע, והוא מבוסס על מחקרים (המחברים הם חוקרים של מדעי המוח והזיכרון מאוניברסיטת וושינגטון). יש עותק מודפס או דיגיטלי, אני קניתי עותק דיגיטלי ועלה לי 20 דולר. שווה כל סנט. 

המלצה ראשונה: בצעו תרגולים חוזרים במרווחי-זמן

תרגולים גורמים ללומדים לשלוף מהזיכרון את מה שלמדו, והשליפה הזו מחזקת את הקשרים העצביים במוח שאחראים ללמידה. כשתרגול מתבצע אחת לתקופה (עם מרווחים בין תרגול לתרגול), הוא אפקטיבי יותר. למה? בזמן שבין התרגולים הלומדים שוכחים קצת את מה שלמדו. כשמגיע תרגול נוסף- הם נאלצים להתאמץ כדי להיזכר, והמאמץ הזה מביא ללמידה עמוקה ומתמשכת יותר.

החוקרים מדגישים במיוחד את האפקטיביות של מבחנים. אבל אפשר כמובן להשתמש בשיטות נוספות, למשל לתת משימות לתרגול אישי או קבוצתי, או לבקש מהלומדים להסביר אחד לשני.

אחת הדרכים ליישם את ההמלצה הזאת היא לשלוח ללומדים יחידות מיקרו-למידה קצרות (מבחן קצר, חידון וכו') בסיום ההדרכה למשך תקופה מסוימת. 

המלצה שנייה: גוונו את נושאי התרגול

במקום לתרגל את הלומדים על אותו נושא או מיומנות שוב ושוב (למשל, בהדרכה על שירות לקוחות- התמודדות עם התנגדות לקוח מסוימת), נתרגל אותם לסירוגין על נושאים שונים. למשל- התמודדות בכל פעם עם סוג אחר של התנגדות.
השליטה בכל אחת מהמיומנויות תגיע לאט יותר, אבל תהייה עמוקה ומתמשכת יותר.

בעיניי אפשר ונכון ליישם את ההמלצה הזו גם במהלך הדרכה פרונטלית (בתרגולים ובסימולציות), וגם אחרי הדרכה- כשממשיכים לתרגל את הלומדים כשהם חזרו למקום העבודה. למשל (בדוגמא שלנו) על ידי תרחישים שמדמים התנגדויות לקוח מסוגים שונים.

המלצה שלישית: תנו להם להזיע

למידה שהיא קלה מדי, כלומר נטולת מאמץ, נוטה להישכח מהר. כשאנחנו "מאכילים את הלומדים בכפית", הלמידה תהייה שטחית.

במקום זה, כדאי לייצר באופן מכוון מצבים שבהם הלומדים "נאבקים" עם התוכן הנלמד, טועים ואפילו נכשלים, ואז לתת להם משוב מתקן. כתבתי על זה בעבר בהרחבה, בפוסט הזה.

אפשר, למשל, לבקש מהם להתמודד בעצמם עם שאלה או עם בעיה (גם אם הם חסרי ניסיון בנושא), לפני שנלמד אותם את הפיתרון. או לזהות בעצמם עקרונות מתוך דוגמא, לפני שנציג אותם. הסיכוי שיזכרו את מה שלמדו באופן הזה, יהיה גבוה יותר.

אפשר לראות דוגמאות ליישום כזה כאן וגם כאן.

המלצה רביעית: עזרו להם לחבר את החלקים

תרגלו את הלומדים על מיומנות חדשה תוך שילוב של מיומנות שהם כבר אמורים לשלוט בה. זה יעזור להם לעשות אינטגרציה של כל מה שלמדו ויביא לשליטה לאורך זמן. 

יצרתם קורס עם כמה מודולות או סדרה של יחידות לימוד דיגיטליות בנושא מסוים? חברו ביניהן, למשל בעזרת חזרה על מסרים חשובים לאורך כל הקורס ותרגולים שמשלבים כמה נושאים.

לדוגמא, בחברת אשראי שעבדתי בה בעבר, פיתחתי קורס הכשרה לנציגי מכירות, שבו שילבנו תרגולים אינטגרטיביים- כאלו שמשלבים את כל התכנים והמיומנויות שנלמדו עד לאותה נקודה. התרגולים האלה עזרו לנציגים החדשים לחבר תכנים חדשים עם תכנים קיימים, ולהטמיע את המיומנויות לאורך זמן.

המלצה חמישית: עודדו אותם לעשות רפלקציה

צרו ללומדים הזדמנויות לחשוב על תהליך הלמידה שעברו ולשאול את עצמם שאלות כמו: איך זה מתחבר אליי? מה היה טוב מבחינתי? מה אני עוד יכול/ה לשפר או לחזק?

אפשר למשל לבקש מהלומדים לקחת כמה דקות בסוף יום הדרכה, ולסכם את התובנות שלהם ממה שלמדו בדרכים שונות, כמו: כתיבה, ציור חופשי, יצירת מפת-חשיבה, הכנת דגם, צילום סרטון קצר וכו'.

שתפו את הפוסט:

השמיים שלכם זקוקים לזיקוקים?

הצטרפו לבלוג וקבלו מידע עדכני,
טיפים מקוריים וכלים פרקטיים שישדרגו את תהליכי הלמידה שלכם בכל מסגרת משאבים.

אשלח לך עדכון על פוסטים חדשים פעמיים בחודש לכל היותר.
לעולם לא אעביר את המייל שלך לאחרים.
אפשר לצאת מהרשימה בכל זמן בלחיצת כפתור.

מי אני?

היי, שמי שירי דייטש.
למעלה מ-20 שנה אני עוזרת לאנשי וצוותי למידה בארגונים לבנות תהליכי למידה אפקטיביים ולהעצים את האימפקט של יחידת הלמידה בארגון. אני עושה זאת באמצעות תוכניות ייחודיות של יעוץ, ליווי והכשרה בגישה פרקטית, מותאמת-אישית ויסודית, שמביאות לעצמאות ולהצלחה לאורך זמן.

ההתמחות שלי היא שילוב עולם הלמידה הארגונית עם עולמות השיווק כדי להעלות את המודעות והמעורבות של עובדים בלמידה ולהטמיע תרבות למידה בארגון.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד

גאנט לשיווק הלמידה
[חינם]

» לדעת בכל זמן אילו פעילויות למידה לשווק, באילו ערוצים ומתי, ולהיערך קדימה עם תחושת ודאות וביטחון.

» לרתום יותר עובדים ללמידה ולהשיג את המטרות שלכם בצורה מאוזנת לאורך השנה, מבלי להציף את העובדים בתיקשורים.

גאנט לשיווק הלמידה
[חינם]

» לדעת בכל זמן אילו פעילויות למידה לשווק, באילו ערוצים ומתי, ולהיערך קדימה עם תחושת ודאות וביטחון.

» לרתום יותר עובדים ללמידה ולהשיג את המטרות שלכם בצורה מאוזנת לאורך השנה, מבלי להציף את העובדים בתיקשורים.

דילוג לתוכן