תהליך פיתוח למידה אידיאלי תמיד יתחיל מאבחון הצורך. למה? שמעו סיפור. מנהלת למידה באחד הארגונים פנתה אליי וביקשה לבנות חוברת הדרכה למנהלים בנושא מנטורינג.
"אוקי, רגע", אמרתי, "ספרי קצת על המנהלים, מיהם? מה הם כבר יודעים על חניכה? מה חסר להם? למה? איך הם ישתמשו במידע?". מדובר במנהלים וותיקים שנבחרו לחנוך מנהלים צעירים יותר, כחלק מתכנית מנטורינג חדשה בארגון. הם כבר עברו הדרכות על חניכה, ועכשיו הם צריכים מידע פרקטי וממוקד על תהליך המנטורינג. משהו שיוכלו להיעזר בו לפני ותוך-כדי מפגשי החניכה.
בסוף השיחה הצעתי לה לוותר על עניין החוברת (ארוך, מצ'עמם, עם סיכוי טוב שיעלה אבק על המדף במשרד), וללכת במקום זה על עזר-עבודה בצורת אינפוגרפיקה, שיכלול את רצף שלבי החניכה וטיפים שימושיים לכל שלב.
לשמחתי היא אימצה את ההמלצה שלי, וחזרה אחר כך לספר שזו היתה הצלחה גדולה.
לא כל אבחון נראה אותו הדבר.
ברוב המקרים מספיקה שיחה, במקרים אחרים נדרש אבחון ארוך ומעמיק יותר. לפעמים הפתרון שהלקוח בא איתו הוא הפתרון שייבחר בסופו של דבר, ולפעמים יוחלט על פתרון אחר לגמרי. אבל תמיד חשוב לברר ולשאול את השאלות שיעזרו לגבש את פתרון הלמידה האפקטיבי והיעיל ביותר:
אפקטיבי– שישיג את המטרה הרצויה.
יעיל– במינימום זמן וכסף עבור הארגון.
במקרה של המנטורינג, גם אם חוברת ההדרכה היתה משיגה את המטרה כמו האינפוגרפיקה, תהליך הפיתוח היה מתארך ומתייקר, וגם המנטורים היו צריכים להשקיע הרבה יותר זמן ואנרגיה בלמידה.
אז אם אתם לא רוצים שהתוצר שלכם יעלה אבק, אל תוותרו על שלב האבחון 🙂
ומה אתכם?… האם אתם מאבחנים?
הצביעו והשפיעו:
שלב האבחון הוא רק השלב הראשון בתהליך של פיתוח למידה.
הפוסט הזה מסביר צעד-צעד את התהליך המלא, כולל טיפים וכלים שימושיים לכל שלב.